Gyakori kérdések
2010. szeptember. 07. kedd, 20:01
​Itt megtalálja azokat a legfontosabb kérdéseket, melyekkel a leggyakrabban találkozunk.

Mit tegyek, ha bajba került kutyát találok?

Aki került már ilyen helyzetbe, az tudja, hogy érzelmileg milyen nehéz, amikor az ember segíteni szeretne, de nem tudja, hol is kezdjen neki, mit tegyen, és kihez fordulhat.

Érden kóborló kutyák befogásához a Polgármesteri Hivatal alkalmazásában álló gyepmestert (aki egyébként kiképző szakember) lehet hívni, bejelentéseket csak telefonon tud fogadni, hétköznap 8 és 16 óra között. Az azonosítóval rendelkező, szabályosan oltott ebeket kapcsolatfelvétel után azonnal visszaszolgáltatja tulajdonosának.

Érdi ebrendész elérhetősége: Radics Zsolt: 0630 900-1837
Szombati, vasárnapi és ünnepnapi ügyeletes telefonszám (8 órától 18 óráig): 0630 449-3220

A Sirius Alapítvány 2006 óta működteti a nagy létszámú Érdi Kutyamenhelyet, mely azzal a szándékkal jött létre, hogy a gyepmester által közterületen befogott ebek életét ne kelljen a 15 napos megfigyelési idő után kioltani, hanem rehabilitációt követően új lehetőséget kapnak, gazdira találásukig menhelyi körülmények között maradhatnak. Érden nem érvényesek a sztereotipikus „gyepmester” előítéletek, hiszen az ő feladata csupán a kóborló kutyák befogása, ezután az alapítvány gondozásába kerülnek, az eredeti gazdi felkutatására tett sikertelen kísérletek után pedig parazitamentesítést és oltásokat követően gazdikereső státuszba lépnek.

Cicák vannak a menhelyen?

Az érdi állatmenhely kialakítása miatt csak kutyák befogadására alkalmas, macskákat és egyéb állatokat ideiglenes befogadó helyeinken, ill. az alapítvány vezető tisztségviselőinek otthonaiban tudtunk elhelyezni. Cicamenhelyet anyagi lehetőségeink híján egyelőre nem tudunk létrehozni, ezért a befogadás esetükben igen korlátozott. Közvetítésükben és - a felesleges szaporulat megakadályozása érdekében - ivartalanításban azonban segítséget nyújtunk.

Van-e altatás a telepen?

Intézményi feladatkörünkből adódik a kérdés, hiszen rengeteg, havi szinten 20-30 kutya kerül a gondozásunkba. Legtöbbjük Érd közterületéről kerül hozzánk, ismeretlen előélettel, gyakran rossz állapotban, azonban rengeteg energiát fektetünk a fizikai-lelki rehabilitációjukra, így a legritkább esetben kerül sor eutanáziára. Bizonyos súlyos sérülések, betegségek, pszichés zavarok fennállásakor mérlegelnünk kell az állat esélyeit és szenvedésének mértékét, ehhez állatorvos(ok) és más szakemberek segítségét vesszük igénybe. Eredeti célunknak megfelelően mindent megteszünk annak érdekében, hogy elkerüljük a helyhiány miatti végleges altatást.

Végeznek non-stop állatmentést?

Az elmúlt évtizedben többször is felmerült 24 órás állatmentő szolgálat kiépítésének kérdése, de pénzhiány miatt a tervezési szakasz nem jutott el a megvalósításig.

Ideális körülmények között az ország minden régiójában működne legalább egy állatmentő központ, ahol az orvosi és gondozói stáb mellett a mentőszolgálathoz hasonlóan szállító autók és szakszemélyzet tudna reagálni a beérkező hívásokra a hét minden napján, éjjel és nappal. Finanszírozási és emberi erőforrás szempontból sem tudjuk a folyamatos ügyeletet megoldani, jóllehet a menhelyen éjjel-nappali folyamatos műszakot tartunk, az állatok biztonsága érdekében.

Elsősorban önkéntesek munkájára építő civil szervezetként képtelenek vagyunk regionális lefedettségű állatmentő hálózatot fenntartani. Ezért a kollégáinknak és a betelefonálóknak rengeteg személyes konfliktust okoz, amikor az elkeseredett embereket kénytelenek vagyunk tájékoztatni arról, hogy nem tudunk kimenni minden, az utcán látott kutyáért vagy macskáért, mert erre sem emberünk, sem befogadó kapacitásunk nincs.

Ebben az ideálisnak messze nem mondható helyzetben az egyén szerepe óriási, egyéni áldozatvállalásunk az első és legfontosabb lépés a bajba jutott állatok megmentésében.