Mi kell ahhoz, hogy elhozhassak egy kutyát a menhelyről?
2010. szeptember. 07. kedd, 20:10
Mielőtt állat örökbefogadása mellett dönt, kérjük, mérlegelje a következőket:

- rendelkezik-e olyan állandó lakhellyel, ahol biztos, hogy az együtt élők közül mindenki szeretne kutyát,
- a szomszédok (ha vannak, márpedig jellemző) nem ellenzik-e a kutyatartást, mert zavarná őket az ugatás, csaholás, stb.
- a kutya átlagosan 10-15 évig, vagy akár tovább él; tudja-e biztosítani ellátását és állatorvosi - neadjisten baleseti műtéti - költségeit élete végéig,
- tud-e vele eleget foglalkozni, főleg, ha kölyök, alapvető engedelmességre tanítani, pórázhoz szoktatni, sétáltatni,
- ha benti kutyus, képes-e türelemmel szobatisztaságra nevelni, lakásból naponta legalább 3-5 alkalommal sétálni vinni,
- ha nyaralni vagy esetleg hosszabb időre elutazik, megoldható-e az állat elhelyezése/ellátása,
- ha kertben tartott kutya, stabil-e a kerítés, hogy azon nem tud kitörni vagy kiugrani?

Csak akkor javasoljuk, hogy kutyát tartson, ha minden kérdésre IGEN-nel válaszolt.

Védenceink örökbeadásánál lényeges tudnivaló, hogy mindig elsősorban az állatok érdekeit vesszük figyelembe. A jó döntéshez pedig ismernünk kell a kutya alapvető tulajdonságait, és a leendő gazdi elvárásait.
Ha a menhelyen szeretné kiválasztani a kutyust, látogatási időben bármikor szívesen látjuk. Csak chipezett, oltott, parazitamentesített kutyát adunk örökbe, ivarérett korú szukát pedig ivartalanítva, kivéve abban az esetben, ha a befogadó vállalja az ivartalaníttatást (és erről igazolást küld az alapítvány részére).

Mik az örökbefogadás feltételei?

Állatot csak 18. életévét betöltött személy fogadhat örökbe.
Csak az örökbefogadó viheti el az állatot, ajándékba nem adható.
Az Örökbefogadási Nyilatkozatot csak az új gazdi írhatja alá, akinek lakcímét - az állat leendő tartózkodási helyét - igazolnia kell.
Albérletbe nem adunk állatot.
Kennelbe, láncra semmi esetre sem adunk kutyát.
Cicát csak annak adunk, aki lakásban vagy kertes házban bent tartja (legalább addig, míg megszokja új környezetét).
Az örökbefogadónak vállalnia kell, hogy az alapítvány munkatársa ellenőrizhesse a tartási körülményeket. Adatait természetesen bizalmasan kezeljük. Amennyiben az alapítvány képviselője nem megfelelőnek ítéli az örökbefogadott állat tartását, vagy a Nyilatkozat durva megszegését tapasztalja, az állatot visszakövetelheti.
Az örökbefogadható állatoknak nincs "áruk", az alapítvány nem kéri vissza azt az összeget, amelyet védenceire fordít, mivel némelyik - többször műtött - kutyánál ez akár a több százezer forintot is eléri. Ugyanakkor elvárható egy jelképes összeg adományozása a többi menhelyi állat javára, hiszen ellátásukat és állatorvosi költségeiket kizárólag nagylelkű adományaikból és az adó 1%-ból tudjuk finanszírozni.

Külön említést érdemel, hogy ha idős ember(ek) vállal(nak) kutyát, azt előrelátó módon, ne csak saját érdekeiket figyelembe véve tegyék. Gondolunk itt arra, ha egy aktivitásából már sokat vesztett néni vagy bácsi mindenképpen csak kölyköt szeretne magához szoktatni, ezt sajnálatosan sok negatív tapasztalatunkból okulva nem tartjuk helyénvalónak. Egy kiskutya tanítása rengeteg energiát, következetes, néha erélyes nevelést követel, ennek hiányában súlyos viselkedésbeli problémák merülhetnek fel az állatnál, amik a későbbiekben súlyosbodhatnak is, különösen, ha a gazdi megoldásként a kutya elszeparálását (megkötését, elzárását) választja, mert "ugrál", mert "nem lehet bírni vele". Nem beszélve arról a tényről, hogy egy idős embernek sokkal gyakrabban adódnak egészségügyi gondjai, amikor kénytelen az állatát valakire bízni (ha van kire). És ne feledjük, az örökbefogadás ideális esetben egy életre szól! Így véleményünk szerint idősek inkább nyugodtabb, idősebb, megfontoltabb kutyust válasszanak társnak, ne szeleburdi kölyköt.

Az örökbefogadás menete

Ha Önnek nincs elképzelése, hogy milyen kutyust szeretne, javasoljuk, hogy nézzen szét a menhelyen. Ezt látogatási időben bármikor megteheti, munkatársaink szívesen segítenek a választásban.
Ha konkrétan egy kutya érdekli, akinek a hirdetését interneten vagy újságban látta, mielőtt eljönne, mindenképpen érdemes telefonon is rákérdezni, hogy biztosan meglegyen.
Ha cicát szeretne, kérjük, mindenképpen vegye fel a kapcsolatot velünk, mivel cicamenhellyel egyelőre nem rendelkezünk, a macskák több befogadónál vannak elhelyezve, megtekintésükhöz előzetes egyeztetés szükséges.
A honlapunkon szereplő hirdetéseket igyekszünk folyamatosan aktualizálni, de erre sajnos csak a napi munka után jut idő, így előfordulhat néhány nap csúszás. A mások által más weboldalakra átmásolt hirdetéseinkről gyakran nem is értesülünk, így egyéb helyekről származó információk hitelességéért nem tudunk felelősséget vállalni.

Ha megszületett a döntés, hogy örökbefogadja védencünket, munkatársunkkal minden fontos részletet megbeszélhetnek, és az állattal való személyes ismerkedésre is lehetőség van. Ha már meglévő kutyája mellé szeretne társat, az ő összeismertetésük is megoldható, ha elhozza magával. Fontos, hogy valóban megfontolt, felelősségteljes döntés szülessen!
Ha kiválasztotta leendő kutyusát, de még nem tudja elvinni (felkészül az állat érkezésére, elutazik, stb.), lehetőség van a "lefoglalására". Ebben az esetben felírjuk az elérhetőségét, és a megbeszélt időpontig más nem fogadhatja örökbe. Ha valami miatt meggondolná magát, vagy a határidőn belül nem kapunk visszajelzést, úgy a következő gazdijelölté az elsőbbség.
Az Örökbefogadási Nyilatkozat kitöltése és aláírása után akár azonnal elvihető a kutyus. Kérjük, hozzon magával pórázt, nyakörvet. A kutyát érvényes oltási könyvvel, parazitamentesítve adjuk oda, további oltási programját a befogadó választott állatorvosával intézi.
A befizetett összegről bizonylatot adunk, valamint igény szerint adókedvezményre jogosító igazolást is.
Ha valamilyen oknál fogva mégsem tudja megtartani a kutyust, tudtunkon kívül nem adhatja másnak, sem másik menhelyre, hanem köteles ellenszolgáltatás nélkül, előre egyeztetett időpontban visszahozni. Ha problémája adódik örökbefogadott kedvencével, hívja munkatársainkat, minden lehetséges módon megpróbálunk segíteni.
Védenceink sorsának nyomon követése érdekében az alapítvány csak bizonyos távolságon belüli településekre ad örökbe állatokat.

Legfontosabb számunkra, hogy állataink szerető családba, gondos gazdihoz kerüljenek, ezért minden visszajelzésnek nagyon örülünk. Ha lehetősége van képekkel illusztrált beszámoló küldésére, nagyon megköszönjük, hiszen ezek adnak lelkierőt küzdelmes és gyakran kiábrándító munkánkhoz.

orokbefogadas.jpg